dimarts, 18 de maig del 2010

Comunicat de SOS Racisme per la mort d’un intern al CIE de la Zona Franca


DENUNCIEM LA MORT D'UNA PERSONA AL CENTRE D'INTERNAMENT PER A PERSONES ESTRANGERES DE BARCELONA
Segons hem conegut aquest matí, un noi ha mort al Centre d'Internament per a persones Estrangeres (CIE) de la Zona Franca de Barcelona. Ens hem assabentat d'aquest fet a través de diverses trucades que hem rebut de persones també retingudes al mateix CIE i familiars d'altres interns als que han informat perquè en fessin difusió.
Segons el relat d'aquests testimonis, aquest noi es trobava retingut al CIE pendent de l'execució d'una ordre d'expulsió, des de feia 20 o 30 dies, i que actualment estava en aïllament. Aquestes persones denunciaven també agressions per part dels funcionaris i amenaces del Director del centre. Davant aquests fets, i sempre segons la seva versió, un grup de persones ha iniciat una vaga de fam en protesta del maltractament que pateixen.
Al llarg del matí hem fet tot tipus de gestions per intentar conèixer més detalls dels fets i poder verificar la informació. Però donada la situació de manca de transparència que envolta el CIE ens ha estat impossible. En aquest procés hem aconseguit contactar amb el director del centre, que ha refusat a donar-nos cap informació i ens ha derivat a Jefatura de Policia Nacional. I des del Gabinet de Premsa d'aquesta, ens han confirmat la mort per suïcidi, segons la versió oficial, d'un home de 22 anys aquesta matinada al CIE de Zona Franca.
Davant aquests fets, des de SOS Racisme DENUNCIEM:
  • Les vulneracions de drets fonamentals i agressions que es donen en els CIES i la situació d'indefensió de les persones retingudes. Una situació tan greu que fins i tot pot portar una persona al suïcidi, com hagués estat aquest cas de confirmar-se la versió oficial.
  • El secretisme que envolta els CIES i que propicia el context per vulneracions de drets i abusos cap a les persones retingudes. Existeix una impossibilitat d'accés tan per part d'agents socials com de mitjans de comunicació. I molta por per part de les víctimes a veure agreujada la seva situació si ho denuncien.
  • L'existència a Catalunya d'aquest espai que està fora del marc legal, el que permet que es donin aquestes vulneracions de drets. Un realitat inconcebible en un Estat democràtic i de dret.
Des de SOS Racisme DEMANEM:
  • Una investigació dels fets que s'han donat i es donen contínuament al CIE de la Zona Franca, depurant responsabilitats. Hem de recordar que el cas més recent de denúncies per agressions el recollíem el passat mes de febrer.
  • Un cop més, el tancament dels Centres d'Internament per a persones estrangeres, ja que són la mostra més flagrant de la vulneració dels drets de les persones en un Estat democràtic i de dret.
  • Mentre continuïn oberts els CIES, exigim una normativa amb contingut estricte de garanties jurídiques i humanitàries que reguli els centres, preservi la dignitat humana de les persones internes i garanteixi més transparència sobre aquests. I tal com ja marca la darrera reforma de la Llei d'estrangeria, es permeti l'entrada a les associacions de defensa dels drets humans.


Fem una crida a mitjans de comunicació, institucions, associacions, entitats i societat civil, que pressionin perquè s'esclareixin els fets i es tanquin els Centres d'Internament per a persones Estrangeres.


Des de SOS Racisme-Catalunya un cop més oferim el Servei d'Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SAiD) a aquelles persones i familiars que hagin vist els seus drets vulnerats.


Barcelona, 13 de maig del 2010
SOS Racisme-Catalunya
http://www.sosracisme.org/