dimarts, 20 d’abril del 2010

Els veïns del carrer Premià lliuren signatures al Districte



Els veïns del carrer Premià lliuraran avui, 20 d'abril, un centenar de signatures demanant que les obres del carrer s'acabin com van ser planejades. El que havia de ser un tram exclusivament per a vianants s'ha convertit, de la nit al dia, en un tram asfaltat.










CARRER PREMIÀ -TRAM C/AUTONOMIA/ST. ANTONI-
CARRER PEATONAL, ARA!

El passat mes d'octubre de 2008, l'Ajuntament de Barcelona publica en el seu butlletí oficial (Informatiu. Barris de Sants-Montjuïc) que el Triangle de Sants comença una profunda transformació, tot detallant el tractament diferenciat del tram final del c/ Premià (entre c/ Autonomia i Passeig de Sant Antoni) com a tram exclusivament per a vianants i on només s'hi podrà accedir en cotxe per aparcar als garatges particulars*.
Aquest tram, previst inicialment per aquell mateix mes d'octubre de 2008 no s'executa fins el febrer de 2010.
No hem d'oblidar que l'esmentada transformació és fruit d'una reivindicació històrica duta a terme per part de molts veïns i veïnes del carrer al llarg de les tres darreres dècades.
Després de dos mesos d'obres, ens hem familiaritzat amb els sorolls, la pols i el laberint propi d'una obra al carrer. No hem d'oblidar que aquesta rutina s'ha repetit en els 3 darrers anys, sense descans, primer per la construcció d'un hotel -AC Hotels Sants- que supera l'alçada de la resta del carrer i d'un impacte visual important i després per les obres del Tren d'Alta Velocitat en el context del nou Pla de l'Estació de Sants. En aquest sentit, també ens hem familiaritzat amb les esquerdes, les tremolors i la convivència lògica amb els operaris de les obres.
Són aquests mateixos operaris amb els que anem comentant quotidianament la transformació del carrer i les obres. Ahir, dijous 15 d'abril, la sorpresa va ser majúscula en assabentar-nos que finalment l'esperat carrer peatonal anirà asfaltat. Tots els arguments manquen de sentit en el moment que un altre tram del mateix carrer és cobert amb llambordes i el darrer tram no. En parlar amb els responsables de l'obra, la primera resposta sempre és, hi ha hagut una variació a darrera hora, per acabar afirmant nosaltres complim ordres i no hem decidit res.
Aquest és el veritable sentit de la Ciutat de les Persones en el que sincerament creiem i no el nyap que implica tenir les desavantatges d'un carrer on no poden aparcar cotxes perquè ha de ser peatonal i l'asfalt d'un carrer de lliure accés a qualsevol tipus de vehicle. La inseguretat que representa per als vianants la solució actual: mig peatonal (com estava previst, amb aceres amples, sense aparcament, amb bancs), i mig per a cotxes, amb l'asfalt de darrera hora, genera confusió i desconfiança envers els vianants, destacant el gran nombre de criatures i gent gran que hi viu.
Ens sentim enganyats, i davant les promeses incomplertes per part de l'Ajuntament de Barcelona, els veïns i les veïnes en primer lloc ens hem autoorganitzat avui mateix per tal d'iniciar una recollida de signatures que ens permeti exigir en veu alta el carrer peatonal tal i com estava pactat, aprovat i publicat.

Veïns i veïnes del c/ Premià – Tram final.
Barcelona - Sants, 16 d'abril de 2010